Dokumentace dle původního stavebního zákona: Jak dlouho bude ještě platná?

Nechali jste si v minulosti zpracovat projektovou dokumentaci například pro stavbu domu a nyní se bojíte, že s příchodem nového stavebního zákona nebudete moct tuto dokumentaci použít a budete si muset nechat zpracovat novou? Tak to nemusíte mít strach, dokumentace zpracovaná dle starší právní úpravy bude ve většině případů použitelná až do 30. června 2027. 

Již od 1. července 2024 budou všechny typy staveb povolovány dle nového stavebního zákona č. 283/2021 Sb., neboť skončí jeho přechodné období, kdy se jím řídila pouze povolovací řízení ohledně tzv. vyhrazených staveb. Pokud však máte zpracovanou projektovou dokumentaci dle původního stavebního zákona č. 183/2006 Sb. a jeho prováděcích vyhlášek, tak se nemusíte obávat, tato dokumentace bude pravděpodobně použitelná i nadále. Ve většině případů bude totiž možné dokumentaci zpracovanou dle starší právní úpravy přiložit k žádosti o stavební nebo rámcové povolení až do 30. června 2027, kdy bude ze strany stavebních úřadů posuzována rovněž dle starších právních předpisů. Výše uvedený postup bude možný v případě:

  • projektové dokumentace, či dokumentace spojené s ohlášením stavby,
  • projektové dokumentace pro vydání stavebního povolení nebo pro vydání společného stavebního povolení,
  • projektové dokumentace sloužící jako podklad pro rozhodování o umístění stavby, doplněné o stavebně konstrukční řešení a architektonicko-stavební řešení.

Stejně tak platí, že pokud bude stavba zahájena do 30. června 2027, je možné v souvislosti s výstavbou použít prováděcí dokumentaci zpracovanou podle starších právních předpisů.

Rovněž je potřeba zmínit, že vyjádření, územní rozhodnutí, souhlasy a závazná stanoviska získaná za starší právní úpravy budou použitelná i v rámci řízení dle právní úpravy nové.

V souladu s výše uvedeným tedy nehrozí, že by se kvůli novému stavebnímu zákonu musely předělávat již z části připravené projekty. Do 30. června 2027 tedy záleží čistě na stavebníkovi, jakou právní úpravu si v souvislosti s přípravou dokumentace zvolí. Nicméně je třeba uvést, že v případech, kdy stavebník dokumentaci v souvislosti s plánovanou stavbou ještě zpracovanou nemá, tak by se mu mohlo vyplatit nechat si jí zpracovat dle nové právní úpravy. A to například proto, že nový stavební zákon slibuje přinést řadu výhod včetně jednodušší dokumentace a rychlejšího rozhodování povolení. Na druhou stranu je potřeba upozornit, že na začátku může posuzování staveb dle nového stavebního zákona činit úřadům problémy (z toho důvodu došlo k prodloužení lhůty k vydání rozhodnutí na dvojnásobek) a naopak posuzování staveb dle dosavadních právních předpisů mají úřady zažité. Proto doporučujeme stavebníkům zvážit veškerá pro a proti a zamyslet se, dle jaké právní úpravy si nechají svou dokumentaci zpracovat.

Pokud se chcete o novém stavebním zákoně dozvědět více, neváhejte se na nás obrátitPřípadně sleduje tento náš web, náš LinkedInTwitter (X), či  Facebook

Kontaktní formulář

Čekejte prosím, odesílám Váš dotaz