Nová pravidla pro doručování elektronického platebního rozkazu

V platnost vstoupila důležitá změna doručování elektronického platebního rozkazu, která má přímý dopad na ty, kteří vlastní datovou schránku či mají trvalý pobyt ohlášený na obecním úřadě. Pokud jste si všimli, že Vám přišla nová datová zpráva, neotálejte s jejím přečtením, jelikož nová pravidla doručování platebního rozkazu znamená, že se dluhy či jiné závazky mohou nyní řešit velmi rychle.

Co představuje elektronický platební rozkaz?

Elektronický platební rozkaz je zjednodušený způsob, jak může věřitel vymáhat své pohledávky prostřednictvím soudu. Jde o rychlé soudní řízení, které probíhá bez nutnosti soudního jednání, pokud dlužník proti rozkazu nepodá odpor. Tento nástroj se často používá pro peněžité závazky, kdy je pohledávka doložena jednoznačnými důkazy (např. faktury, smlouvy).

Věřitel podá návrh na vydání platebního rozkazu. Soud posléze návrh přezkoumá a případně poté na základě tohoto návrhu vydá elektronický platební rozkaz, který doručuje dlužníkovi.

Dlužník má pak lhůtu 15 dnů od doručení na to, aby dluh uhradil nebo podal odpor. Pokud podá odpor, bude věc projednávána v klasickém soudním řízení. Pokud však odpor nepodá, rozkaz se stává vykonatelným a věřitel může zahájit exekuci.

Fikce doručení v datové schránce

Největší změnou, kterou by měli jistě majitelé datových schránek znát je tzv. fikce doručení. Jakmile vám přijde do datové schránky elektronický platební rozkaz, máte 10 dnů na to, abyste si ho vyzvedli. Pokud si ho nevyzvednete, po uplynutí této lhůty nastává fikce doručení. Co to znamená?

Fikce doručení znamená, že se dokument považuje za doručený, i když jste si ho ve skutečnosti nevyzvedli. Od chvíle, kdy se nastane fikce doručení, začne běžet lhůta, během které musíte buď uhradit dluh anebo podat odpor.

Odpor je nutné podat ve lhůtě 15 dnů od doručení platebního rozkazu, ať již dle data „vědomého“ doručení či od data dle fikce doručení. Podáním odporu se platební rozkaz ruší a zahajuje se klasické soudní řízení, ve kterém máte možnost procesní obrany.

Po řádném podání odporu vyžaduje soud od dlužníka, aby se vyjádřil k žalobě (kvalifikované výzvě). Tato vyjádření jsou pro další vývoj soudního sporu stejně podstatná a na jejich lhůtu je vhodné při hledání právního zastoupení myslet.  

Fikce doručení při doručování na obecní úřad

Nová pravidla se týkají také osob, které jsou evidovány svým bydlištěm na obecním úřadě. Nově se fikce doručení uplatní i v případech, kdy je písemnost doručována osobám, které mají trvalý pobyt evidován na obecním úřadě. Pokud adresát písemnost nevyzvedne do 10 dnů od vyvěšení výzvy na úřední desce považuje písemnost se za doručenou. I v tomto případě tedy dochází k fikci doručení, ačkoliv adresát dokument fakticky neviděl.

Jaké jsou následky doučení fikce?

Fikce doručení je právní institut, který zajišťuje, že i v případě nečinnosti adresáta – tedy když si nevyzvedne písemnost nebo nereaguje – platí, že písemnost byla doručena. Pro dlužníka to znamená, že běží lhůta, ve které je potřeba jednat. Pokud včas nepodáte odpor nebo neprovedete úhradu dluhu, elektronický platební rozkaz se stane vykonatelným a můžete čelit exekuci.

Pokud máte datovou schránku, je klíčové pravidelně kontrolovat její obsah. S novými pravidly může být i jediný zmeškaný dokument začátkem větších problémů. Pokud máte bydliště na obecním úřadě, je vhodné kontrolovat úřední desku. Změny v doručování elektronického platebního rozkazu jsou zásadní. Není nyní podstatné, zda elektronický platební rozkaz byl či nebyl fakticky doručen. Nejedná se jen o formální úpravy, ale o praktické změny, které mohou mít významné dopady na splatné pohledávky.

Pokud budete mít zájem o právní pomoc v souvislosti s elektronickým platebním rozkazem nebo již započatém soudním řízení, neváhejte se na nás obrátit. Pokud byste se chtěli dozvědět více, sledujte tento náš web, náš FacebookTwitter (X) či LinkedIn

Kontaktní formulář

Čekejte prosím, odesílám Váš dotaz